16 apr

Fastigheter

Bostadsrätterna vid Snäck

Korken AB tog över bostadsrätterna vid Snäck 1998. Ett tiotal bolag hade innan försökt reda ut det och inte lyckats, nu har vi haft det i tio år och det går bra. 1998 stod det tomt på vintrarna, nu bor det folk där året runt och föreningen är välmående. Hotellet är omgjort till bostadsrätter, vilket gör huset levande och fungerande.

Bostadsrättsföreningen äger bodelen av Snäckhotellet. Affärsidén var från början att sälja ut lägenheterna som time-share med sex olika delar till varje lägenhet. Ett koncept som havererade mindre än ett år efter invigningen av hela anläggningen. Sedan dess har ett tiotal konkurser avlöst varandra då man fortsatt att sälja andelar, men till sist visade det sig att häften av andelarna var omöjliga att sälja. Kommunen hade en årlig utgift på 1,5 miljon på anläggningen – totalt har Snäckaffären kostat gotlänningarna över 40 miljoner!

Korken AB vände på hela idén, vi insåg att den gamla affärsidén inte höll. Först köpte vi alla osäljbara andelar, drygt hälften. Istället för att sälja de andelar som ingen ville köpa, köpte vi in dem och gjorde riktiga bostadsrätter av varje lägenhet. På så sätt har vi skapat en riktig bostadsrättsförening, en förening som ekonomiskt mår väldigt bra. Vilket i sig gör att anläggningen är bebodd året runt, i jämförelse med innan då den var som ett spökhotell 9 månader om året.

Munthe 1 och 2

2002 startade Werkelinbolagen bygget av Visbys exklusivaste villaområde, området Munthe precis ovanför Kneippbyn. Området färdigställdes under 2004–5 och då hade det investerats närmare 70 miljoner. Där finns 19 exklusiva tomter med villor som till största delen bebos av gotländska barnfamiljer.

2004 började vi planera för området Munthe 2 där målet var att de gotländska barnfamiljerna skulle få det billigaste boendet i Sverige. 28 villor har byggts med en eller två uthyrningsdelar, vilket ger intäkter som stärker boendeekonomin. Villorna är totalt på 160 kvadrat. Med maximala två uthyrningsdelar ligger boendekostnaden på ca 4000 kr/månad inkl räntor, amorteringar och driftskostnader vilket gör dem till ovanligt billiga nyproducerade villor.

En del i tänket är att det är lämpligt att ha just barnfamiljer nära Kneippbyn. Barnen i Munthe har årskort på Kneippbyn.