16 apr

Uppväxten

Började som tidningsförsäljare

Pappa gav ut en tidning som hette Gotlandsturisten. När jag var åtta år ville jag sälja Gotlandsturisten i färjekön i Fårösund. Pappa sa att det inte gick, att jag var för ung, så då måste jag bevisa att det gick. Jag fick tio tidningar och cyklade ner till färjeläget. Jag kom hem glad som en speleman med alla tidningar sålda.

På det här viset lärde jag mig tidigt att jag kunde påverka försäljning genom att fråga rätt bil. Jag fick sköta min egen ekonomi, 25 öre i min låda och 75 öre i pappas låda. Det var lite körigt att passera leksakshandeln på vägen hem…

När jag var ungefär elva år sålde jag min tågbana eftersom jag hellre ville ha en bilbana. Det ledde vidare till att jag började handla först med bil- och tågbanor och sedan med akvarium. Det fanns många akvarium som stod i förråden och samlade damm. Jag satte in egna köp- och säljannonser i lokaltidningen.

Något år senare pratades det om att det skulle bli devalvering och jag förstod att det var bra att ha D-mark. Jag gick till banken för att växla in de 12000 kronorna som fanns på mitt sparkonto. De ringde hem till mamma och undrade om jag verkligen fick göra så. Mamma sa ”om han tycker att han ska göra det, så ska han det”. Det var mitt livs första valutaaffär och jag gjorde en liten förtjänst.

Jag gjorde en liknande affär när priset på läskbackar skulle gå upp. Jag åkte runt och köpte in backar för 1 krona och inom några dagar kunde jag sälja dem för 5 kr. Ingen annan tänkte på att göra det här storskaligt. Det blev några hundra läskbackar och de fick jag lagra i min mammas tygaffär.

Företagande i generna?

Min farmor var VD-sekreterare för ett stenbolag och fick resa mycket till Tyskland och England. Därefter blev hon försäkringssäljare, hon cyklade runt och tog upp betalningen. Min morfar var VD för ett EPA-varuhus.

När pappa gjorde lumpen bytte de ut alla gamla radioapparater när transistorradion kom. Han köpte upp de gamla radioapparaterna och sålde till dem som låg i lumpen. Pappa var lärare, men började producera gratistidningar, bl.a. i Karlskrona.

Mamma var lärare och sjuksköterska, men sydde och var tennkonstnär, halsband, fat etc. Hon designade kläder, öppnade butiker och hade som mest fem butiker, både på Gotland, i Karlshamn och Karlskrona.

Vi syskon hade stort förtroende från våra föräldrar. Vi tyckte om att vara på sjön. Så fort vi kunde simma 1000 m fick vi segla hur mycket vi ville ensamma, om vi hade flytvästar. Gick det inte att ta sig hem fick vi gå iland någonstans och bli hämtade.